HTML

Fizetéstől fizetésig

Egy kétgyermekes, két devizahiteles, panelben élő család gyakorlati tanácsai arra, hogy hogyan lehet 2012-ben is kijönni a fizetésből.

Friss topikok

  • kijonni: Szeretettel várjuk a hozzászólásokat (2012.01.15. 13:02) Bemutatkozás

Címkék

Archívum

Kenyérsütés házilag-gázsütőben

2012.01.15. 20:19 kijonni

A bolti kenyeret nem szeretjük. Nincs meg a tápértéke, valamint gyanús az állaga. Emlékeztek még huszonévvel ezelőtt hogy nézett ki a kenyér? A tésztája nehéz (csak kissé lyukacsos) a héja pedig ropogós.

A mai gumikenyereket, gumikifliket nem szívesen adjuk a gyerekeknek. Feltételezzük ,hogy az adalékanyagok miatt olyan az állaguk, amilyen.

Egy időben kísérleteztünk a kenyérsütő géppel. Kényelmes megoldás volt. Pár perc alatt az ember beleöntötte a hozzávalókat, majd megnyomott pár gombot és kész. Mivel mi nagy család vagyunk, minden napra kellett egy kenyeret bekészíteni. Volt, hogy kettőt is. A gép zabálta az áramot, valamint az egyéves garancia lejárta után pár nappal ment tönkre. Vettünk egy másik gépet, ugyanúgy jártunk  azzal is.

Szerencsénkre a  gáz átalánydíjas. Így megéri a sütőben sütni a kenyeret. Bár nem olyan formájú és színű, mint a bolti, de tartalmas, laktató és nem utolsó sorban tudjuk, mi kerül bele. Az ára pedig versenyképes a bolti gumikenyerekével. És időben sem sok elkészíteni.

Egy kiló liszthez(mi a rendes finom lisztből csináljuk) ízlés szerint (5 tk) só, 5dkg élesztő (2 dl meleg vízben csipetnyi cukorral és csipetnyi liszttel felfuttatva). Az élesztőt felfuttatva adjuk a liszthez. Legalább 4 dl meleg víz kell még hozzá. Összeállítjuk és annyi vizet adunk hozzá, amíg lágyabb tésztát nem kapunk. Ne legyen ragadós, de viszonylag könnyű legyen dolgozni vele(a liszt minőségétől függ a víz mennyisége). Valamivel több mint negyed óráig dagasztani kell (akár a nyújtódeszkán). Minél tovább dagasztjuk, annál jobb lesz a kenyér állaga.

Mi egy kerek jánai tálat kibélelünk szilikonos sütőpapírral (többször használható a papír). Liszttel beszórjuk a tésztát, beletesszük a tálba. Letakarjuk, kelesztjük minimum egy fél órát, meleg helyen. De inkább egy órát. Minél jobban megkel a tészta, annál könnyebb lesz a kenyér bele.

A sütőt még a dagasztás előtt begyújtjuk. Amikor jó forró és a kenyér is megkelt, a cipó tetejét bekenjük vízzel és jénaiban hagyva beletesszük a sütőbe. A sütőt teljesen takarékra vesszük és legalább 3 óra hosszáig kell sülnie. Ha kisült, kifordítjuk egy vászon abroszba, legalább 1.5 dl vízzel a kenyér tetejét bekenjük és ráhajtjuk az abroszt. Ebben a meleg gőzben hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a kenyér.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kijonni.blog.hu/api/trackback/id/tr53549810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása