HTML

Fizetéstől fizetésig

Egy kétgyermekes, két devizahiteles, panelben élő család gyakorlati tanácsai arra, hogy hogyan lehet 2012-ben is kijönni a fizetésből.

Friss topikok

  • kijonni: Szeretettel várjuk a hozzászólásokat (2012.01.15. 13:02) Bemutatkozás

Címkék

Archívum

Életmódváltás

2012.01.18. 20:04 kijonni

Divatos kifejezés. Mind a mai napig. Sokrétű, nagyon sok mindenre ráhúzható.

Nem hiszek Darwin világképében. Nem hiszem, hogy valamiféle őslevesbe csapó villámok alakították ki a Földön az életet, mely az aminosavaktól kezdve az emberig szelektálódás folyamán alakult ilyenné. De az biztos, hogy ha nem alkalmazkodunk a megváltozott környezetünkhöz, saját életünket nehezítjük meg, lehetetlenítjük el.

 

Mit értek megváltozott környezeten? Aki nem szemellenzős, az látja, mennyire felbolydult a világ körülöttünk, akár csak az elmúlt 10 évet nézve. Egyre drágább az energia, az alapvető élelmiszerek. Egyre többet kell kihoznunk magunkból, egyre rövidebb idő alatt a munkahelyen. Az időjárás egyre labilisabb. Nem kétséges, hogy ez nem fog így sokáig menni. Addig is ki kell húzni valahogy.

 

A villanyon, fűtésen spórolunk, ahogy tudunk. A fürdőszobában, wc-ben hagyományos izzó van, mindenhol máshol az energiatakarékos. A fűtés 3. éve szabályozható. Elátkoztam azt, aki kitalálta, hogy egy panelházban nullára is le lehet tekerni a termosztátot. Nem hiszem, hogy jót tesz a háznak statikailag, ha vannak fűtetlen helységek. Például az alattunk lakó 2 szobája a háromból+a konyhája... Úgyhogy nálunk 18-20 fok van. A gyerekszobában annyira jön felfelé a hideg, hogy a gyári PVC+padlószőnyeg együttesre terítenünk kellett még egy szőnyeget és rá egy paplant. Így sikerül a 22-23 fokig feltornázni a hőmérsékletet estére.

Az ablakok a régi, házgyáriak.  Mivel jelzálog van a lakáson, nem szívesen csináltatnám meg, csináltassa meg a hiteladó bank, ha akarja. Eddig habszivacs szigetelés volt mindenhol, most átváltottunk a légkamrás gumira. Szerintem sokkal jobb. Ráadásul olcsóbb volt, mint a sima habszivacs, mert még tavalyról maradt a bolt nyakán. A nagyszobába pluszban vettünk egy vastag sötételőt a turkálóból. Este elhúzzuk, az is segít a hőt tartani.

 

Ahogy megjön a GYED és a fizetés, összeöntjük a pénzeket. A számlák, hitel befizetése után a maradékból elindulunk vásárolni. A feleségem egy étlapféleséget csinál, amin le van írva a hónap minden napjára, hogy mit fog főzni.(az adott hóra eső kosztpénz nagyságának figyelembe vételével). Így nem futunk ki a pénzből, kivéve, ha valami váratlan kiadás jön. De azt nem lehet kivédeni.

Fillérre pontosan tudjuk, hogy honnan mit érdemes megvenni. Mivel autónk nincs, a benzinpénz nem jelent fölös veszteséget. Általában 3-4 nap alatt letudjuk busszal a bevásárlást. Hátizsák, szatyor, gurigakocsi... Sportnak is jó.

 

Végezetül pár szót a hétköznapi öltözködésemről. Sokat gyalogolok. Akár bevásárlás, akár munkába menetel, a nagyobbik gyerek oviba hordása miatt. Egy éve meguntam, hogy a farmer, cipő fél év alatt lefoszlik rólam. Bementem az egyik Military boltba és vettem egy oldalzsebes, fekete katonai nadrágot. Hihetetlenül kényelmes, praktikus és jól szellőzik a szövete nyáron. Most pedig tartja a hőt. S nem utolsó sorban strapabíró. Az ára kb. 2 kommersz farmer ára volt(leérékelve vettem) de már most megtérült, mert azóta már a 3. farmert kellett volna megvennem.

A cipőm pedig egy teljesen normális kinézetű fekete munkavédelmi bakancs. Amióta beboxoltam a narancssárga színű varrást rajta, azóta nem látszik a munkavédelmi jellege. Acélbetétes, a talpa olajálló gumi. Tavaly nyár óta hordom, alig van megkopva a talprész.Átélt kánikulát, esőt, havat. A lábam nem izzadt bele de mégis tartja a hőt, mert bár alig van bélelve, mégis, még most is elég a vékony zokni. Annyiba került, mint egy kommersz sportcipő(amiből azóta már szintén elhordtam volna kettőt).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kijonni.blog.hu/api/trackback/id/tr673574872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása